Események

10 Feb 2023

Farsangi batyubál

08:00 - 12:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

Pénteken megrendeztük a jelmezbált. Minden kisgyermek a felnőttekkel együttmaskarába öltözött. A csoportok kis műsorral kedveskedtek egymásnak. A műsor után, terített asztal várta a gyerekeket, ki bontották a kis batyut, amit anya készített, és zene mellett csemegéztek.

Ezt követően táncra perdült a sok apró maskarás, és délig ropta a táncot.

A farsang arról szól, hogy átváltozzunk, mások legyünk, mint egyébként. Nagy kihívás, hogy kinek a bőrébe bújunk, szuperhőssé, vagy mesefigurává változzunk leginkább. És ha felhúztuk az álarcot, olyanokká válunk és olyanokat csinálunk, amit máskor nem merünk. Felszabadulunk, hangosabbak vagyunk, táncolunk, énekelünk és elfeledkezünk a szomorúságról. Ez most is így történt, és egy vidám délelőttöt varázsoltunk a gyerekeknek.  

 

                                                                                                  Nagy- György Irma 

                                                                                                   óvodapedagógus

9 Feb 2023

Kiszebáb elégetése

10:00 - 11:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

A farsang, óvodánk egyik olyan ünnepe, amelyet a néphagyomány ápolása szellemében rendezünk. Megismertetjük a gyerekekkel a farsangi népszokásokat, vidám játékokat, és az életkori játosságaikat figyelembe véve, rigmusokat, verseket, mondókákat tanulunk. Az óvodát feldíszítjük, érzelmileg ráhangolódunk az ünnepre. Az idén február 9- én került megrendezésre a kiszebáb égetés. A gyerekek nagy lelkesedéssel készültek. Újságot hoztak és minden gyermek, gondos odafigyeléssel készítette a bábot. A népi hiedelem szerint, belegyűrték a rosszaságot, betegséget, és utána nagy csörömpölés, dobszó, és rigmusok kiabálása mellett tűzre dobták. 

Készült egy nagy szalmabáb is, amelyet körbe vittünk, megkerültük a tömb házakat, hatalmas csörömpölés és hangos kiabálással.

„Jer, jer, kikelet, seprűzd ki a hideget, dideregtünk eleget”                 

Reméljük, hogy nagyon megijedt a hidegés már nem sokat várat minket a tavasz.


Nagy-György Irma

Óvodapedagógus

25 Nov 2022

09:00 - 10:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

Ez évben is meglepetés ajándékokkal kedveskedett a Tótkomlósi Ligeti Óvoda a gyermekeinek Advent idején, mind a négy gyertyagyújtás alkalmával.

Az első kis láng fellobbanására november 25-én, pénteken került sor, s közel egy órás adventi műsor keretein belül együtt énekeltek a csöppségek, az óvónők Molnár Tamással, a Zeneovi lemezsorozat megalkotójával, a Sógorok együttes tagjával, aki minden gyermeknek díszes karácsonyi csengettyűt is hozott.

December másodikán, a második gyertyagyújtás után egy kedves kis ovi mozi varázsolta el a gyermekeket, egy igazi karácsonyi mesefilm idézte fel a várakozás örömét és izgatottságát.

December 6-án óvodánkba is megérkezett a Mikulás, akit minden apróság nagy örömmel fogadott. A Mikulás, ahogy minden évben, idén is tele zsákkal érkezett, hogy a kedves gyermeki énekszóra mindenkinek csomagocskát adhasson jutalmul.

December 9-ei pénteken már a harmadik, rózsaszín gyertyán is felgyulladt a kis láng, s ezúttal az óvó nénik tánca derítette jókedvre a gyermekeket, akik végig tapsolva, mosolyogva hálálták meg a lelkes készülődés eredményét.

December 16-án felgyulladt végre a negyedik gyertya is az adventi koszorún, s a Tótkomlósi Alapfokú Művészeti Iskola növendékei adtak hangversenyt az óvodás gyermekeknek, s tartottak színes hangszerbemutatót.

Az utolsó héten még a csoportok külön is megünnepelték a karácsony közeledtét, hogy az aprótalpúak valódi várakozással teli lelkülettel térjenek haza a családi melegbe, hol együtt ünnepelhették a karácsonyt.

Szurmák Dominika
óvodapedagógus

6 Okt 2022

Orosházán jártunk

08:00 - 01:00


Orosháza

„Végre kimozdulhattunk az óvodából”

A Ligeti óvoda számára nagy öröm volt, hogy „végre kimozdulhattunk az óvodából”. 2022. október 6-án Orosházára kirándultunk, a Boldog Mosolyért Alapítvány támogatásával. Nagy várakozással ültünk fel a vonatra. A vasútállomástól 20 perces séta után megérkeztünk a városközpontba, ahol megtízóraiztunk, majd a csarnokbanmegnéztük a piacon a zöldség, gyümölcs választékot. Dottóvonat körbevezetett a városon. Vidám hangulatban, énekléssel néztünk körül egészen Gyopárosfürdőig.  A kirándulás játékkal végződött. A Máltai játszótéren kipróbálhattunk a mászókákat, hintákat és fociztunk.

A közös program nagyon jó közösséggé kovácsolhat minket, hiszen kicsik és nagyok egyaránt meghatározó élményekkel térhetnek vissza.

A kirándulás mindannyiunk tetszését elnyerte, ragyogó napsütésben utaztunk vissza az óvodába, bízva abban, hogy sokáig fogják a gyerekeink felidézni a megélt pillanatokat.

Malyáné Lestyán Anna
óvodapedagógus

27 Máj 2022

08:00 - 12:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

A Ligeti óvodások gyereknapi programját a Boldog Mosolyért Alapítvány támogatásával rendeztük meg. Pénteken 9. órakor zenés tornával nyitottuk meg programunkat. Hat helyszínt rendeztünk be a gyerekeknek. Az első helyszínen lengő teke fogadta a gyerekeket, ahol fejre húzott harisnyával kellet a tekebábokat leütni. A második helyszínen lufi tenisz, kifeszített zsinóron, felfújt lufikat kellett egyikoldalról a másikra át ütni. A harmadik helyszínen csengős célba dobás, úgy kellett a babzsákot átdobni a karikán, hogy a csengő megszólaljon. A negyedik helyszínenlabdamedence, itt apró plüssöket kellett megtalálni. Az ötödik helyszín a lufi vadászat,két csapat egymással szemben áll. A feladat a csapat háta mögé juttatni a lufit ütéssel, vagy dobással, úgy, hogy ne essen le a földre. A programunkat színesítette, Légvár, amelyet a gyerekek egész délelőtt birtokolhattak. Ezen kívül többféle ízesítésű vattacukorral kedveskedtünk, és minden gyermek haza vihetett egy lufiból formázott állatot, kardot, virágot vagy figurát. Volt választási lehetőség, de ezek a figurák voltak a kedvencek. A programot közös mesenézéssel zártuk. Itt szeretném, megköszöni a tűzoltó Laci bácsinak, hogy minden gyermeket megörvendeztetett, ránk szánta a délelőttjét és nagy türelemmel hajtogatta a lufikat, teljesítette a gyerekek kívánságait. Köszönöm az Alapítvány vezetőjének támogatását, fényképek készítését. A közös munkával sikerült a gyermekeknek egy felejthetetlen boldog délelőttöt varázsolni.

2 Máj 2022

07:00 - 05:00


Tótkomlósi Ligeti ÓvodaBeiratkozás várható dátuma:

2022. május 2. (Hétfő)    -  07:00 - 17:00

2022. május 3. (Kedd)     -  07:00 - 17:00

2022. május 4. (Szerda)  -  07:00 - 17:00

12 Ápr 2022

A Ligeti óvodában felelevenítettük a húsvéti néphagyományokat

10:00 - 12:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda


Sok óvodásunk a járvány miatt még egyszer sem tapasztalhatta meg a Húsvét örömét, és sokuknak nem igazán volt alakalmuk megismerni népszokásainkat sem. Most végre volt lehetőségünk arra, hogy együtt ünnepeljünk. Éppen ezért igyekeztük igazán emlékezetessé és élmény dússá varázsolni a gyerekek számára az óvodai húsvétváró napokat.

A gyermekek megismerhették és kipróbálhatták a tojásfestés néphagyományát, a főtt és kifújt tojásokat különböző színekkel és mintákkal díszítették. Az alkotás hatalmas élmény volt számukra.

A tavaszi szünetet megelőző héten Húsvéti játszó délelőtt keretében képzeletbeli utazást tettünk „Nyúlországba”, Nyúlkirály udvarába, ahol vidám hangulatú ügyességi feladatokkal tarkított sorversenyeket rendeztünk. Színes tojástartóból felépült a nyúlkirály trónja. A csapatok papírtojásokkal díszítették ki a tojásfákat. A kifestett színes tojásokat kanálban egyensúlyozva ügyesen vitték óvodásaink a szépen kizöldült fű tálba. A közösen elkészített és feldíszített udvaron megkóstolták a gyerekek a csibe, nyuszi és tojás formájú linzereket, majd elfogyasztották a kalácsból készített húsvét bárányt is.

Kis pihenő után kinyitott az állatsimogató. Az óvodásaink érdeklődve figyelték a Húsvét jelkép állatait, mert mindig nagy öröm és maradandó élmény a gyerekeknek az állatokkal való találkozás.

Ezt követte, az egyik legizgalmasabb húsvéti hagyomány, a tojáskeresés. Az ezért járó csoki tojás jutalomnak mindenki nagyon örült. A délelőtt, az alvás előtti közös mesével zárult, amikor megtudhattuk Tapsika történetéből, hogy a „Nyuszi várban”, milyen nagy munka és készülődés előzi meg az ünnepet.

A projekt második napján úgy, mint Húsvét másnapján, a locsolkodás néphagyományát elevenítettük fel. A fiúk régi szokás szerint meglocsolták a lányokat, majd minden csoport a szépen kidíszített asztaloknál közösen fogyasztotta el a húsvéti szendvicseket.

A néphagyományok mellet a Húsvét a tavasz köszöntésével is összefonódik, így programunkat az udvaron folyattuk, ahol citeraszóra és a Ligeti Pacsirták énekére táncoltak a gyerekek. Így köszöntöttük a várva várt kikeletet.

Valóban látszott, hogy sokan először találkoztak a népi hagyományok élményével, ahogyan az is látszódott, mennyire élvezték a hagyományőrző programokat. Őszintén reméljük, hogy a gyerekek magukkal viszik és megőrzik ezeket a szép emlékeket, és talán majd otthon is ápolják a hagyományokat, majd egyszer ők is továbbadják azokat a következő generációknak.

                                                                                                

10 Feb 2022

08:00 - 11:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

Óvodánkban 2022. február 10.-én kezdődött a Télbúcsúztatás. A gyermekek és az óvó nénik kiszebábut készítettek, amelybe képletesen behelyezték a rosszaságot, betegséget, szomorúságot és mindenféle gondot. Először mindenki a saját kiszebábját dobta a tűzre, majd a nagy kisze következett. Hangos verseléssel, kiabálással, kolompolással, zeneszóval próbáltuk elűzni a telet.

Másnap, február 11.-én tartottuk az óvodai farsangi bált. Mindenki színes maskarába, jelmezbe öltözött. A Méhecske, Mackó és Mókus csoport kis műsorral készült, amit a szülők a zárt csoportokban nézhettek meg. A bál elmaradhatatlan része volt a táncos mulatság és a szülők által felkínált finomságok elfogyasztása.

20 Dec 2021

09:00 - 10:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

A Tótkomlósi Ligeti Óvodában 2021. 12. 20.-án délelőtt sor került a hagyományos fenyőünnepélyre is, melyet a csoportok családias környezetben,  saját csoportszobáikban, műsorral ünnepeltek. Feldíszített karácsonyfák alá ajándékok is kerültek, melyeket együtt, örömmel bontottak ki a gyermekek.

6 Dec 2021

09:00 - 10:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

Hosszas várakozás után december 6.-án a Ligeti Óvodába is megérkezett a Mikulás, aki egyenként, csoportszobájában látogatta meg a három csoportot. A gyermekek izgatottan készülődtek érkezésére; versekkel, dalokkal köszöntötték őt.

Később Tótkomlós város polgármesteri hivatalától is érkezett meglepetés a gyermekeknek, amit ezúton is hálás szívvel köszönünk.

19 Feb 2021

09:00 - 11:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

Különösen várt esemény a gyermekek életében a farsangi időszak, melynek kezdete vízkereszttől hamvazószerdáig tart. A farsang a mókázásnak, a vidámságnak, a táncos mulatozásnak is helyt adó népszokás. Óvodánkban 2021. február 18-án kiszebábot égettünk az óvoda udvarán. Ezt követően február 19-én, nem a megszokott módon került megrendezésre a farsang. A gyermekek és a felnőttek is jelmezekbe öltözve külön csoportonként adták elő műsorukat. A vírushelyzet miatt minden csoport külön a termében mulatozott, és fogyasztotta a kedves Szülők által csoportonként behozott fánkokat, süteményeket és szörpöket. Melyeket ezúton is köszönünk szépen.