Események

23 Máj 2024

Gyermeknap a Ligeti óvodában

10:00 - 04:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

A borús, esős idő sem tudta szegni a Ligeti óvoda gyermekeinek a kedvét a gyermeknapi vasárnap előtti csütörtökön, hiszen május 23-án tartottuk az idei gyermeknapot az óvodában és annak udvarán. Habár az esőfelhő bezavarta a rendezvényt az óvoda falai közé, azért a két hatalmas ugrálóvár ezúttal is nagy kedvenc volt a gyermekek számára, amelyet az eső után sikerült felállítani egy rövid időre. Az óvoda előtt a helyi tűzoltóság és a rendőrség egy-egy autója örvendeztette meg a kicsiket, kedvükre szirénázhattak, beülhettek a járművekbe, s azoknak felszereléseit is megcsodálhatták. Felvehették a sisakokat, a pajzsot, bilincset, s a tűzoltók is felsorakoztatták a mentési eszközöket bemutatásra, így szemügyre vehettük a létrát, feszítővágót és egyéb kellékeket. Az óvoda előterében vattacukorral kedveskedtünk a kis óvodások számára, s egy kedves szülői felajánlásból csillámtetoválás minták díszítették az apróságok karjait. A tornateremben először labdamedencében “fürödhettek” a gyerekek, babzsákokat kerestek a labdatengerben, majd tizenegy óra után kezdetét vette a gyermekkoncert, ahol a Csíz együttes tagja, Molnár Tamás énekelt és zenélt, miközben buborékzápor hullt a gyermekek fejére. Az előadó a dalokkal elkalauzolta a kicsiket a hangyabirodalomba, megénekelték a csokoládé evés utáni fogmosás fontosságát, de széles mosollyal énekelték a fényképészet örök szavát is: csíz!

Az ebédre minden gyermek elfáradva érkezett, hangos kacaj és jókedv áthatta az egész napjukat, biztosan sokáig fogják még emlegetni ezt az óvodai gyermeknapot.

A sikeres és szórakoztató nap megvalósításáért ezúton mondunk köszönetet a Boldog Mosolyért Alapítványnak, és minden támogató szülőnek, akik segítségével feledhetetlenné tettük ezt napot a gyermekek számára.

A eseményen készült képek galériája megtekinthető itt: Gyermeknap 2024 Album

Szurmák Dominika
óvodapedagógus

16 Feb 2024

09:00 - 12:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

Nagy készülődés előzte meg a Farsangot az óvodánkban, amit 2024. február 12- 2024. február 16. között zajlott. Már hétfőn meghívást kaptak a nagycsoportosok a Jankó János Általános Iskola alsó tagozatosaitól közös télbúcsúztatásra. Másnap készítettük a maszkokat, farsangi álarcokat,kiszebábokat. Következő napon ellátogatott a Bűvész bácsi, aki érdekes és változatos műsorával kápráztatott el bennünket. Csütörtökön a három csoport- Süni, Mókus, Méhecske – együtt búcsúztatta el a telet. A hatalmas kiszebábbal végig vonultunk az óvoda környékén, énekelve, kolompolva, majd az udvaron tűzbe dobtuk a saját magunk által készített és a közös kiszebábot is. Utolsó napot megkoronázva az elmúlt napokat, farsangi buli volt az óvodában. A csoportok rövid műsora után mindenki bemutatkozott, majd jöhetett a finom farsangi fánk, amit a szülők és a nagymamák jóvoltából kaptunk. Ezúton is szeretettel köszönjük a sok finomságot. Ezután mulattunk, táncoltunk, nagyon jól éreztük magunkat.

Paksi Pálné
óvodapedagógus

1 Dec 2023

10:00 - 11:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

Az adventi készülődés mindig kicsit különleges az ünnepek sorában, hiszen a lényege, hogy felkészüljünk a családdal való együttlétre, a szívünket járja át a szeretet. A hetekben minden nap igyekeztünk a csoportban is arra, hogy a gyerekek átélhessék a készülődés csodáját, de idén programjainkat a tornateremben közösen élvezhettük. Elsőként december 1.-én gyűltünk össze, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az óvodai koszorún. Ezután a minden évben legjobban várt program következett, a Mikulás látogatása Miklós napján. Minden csoport színvonalas műsorral készült, míg a  Télapó csomaggal lepte meg a gyerekeket. A hét végén a gyertyát együtt gyújtottuk meg, majd az óvodában dolgozó felnőttek énekkara tartott emlékezetes műsort a gyermekeknek, ahol az ováció sem maradt el. A harmadik héten a gyertyát a zeneiskolások hangversenye előtt gyújtottuk meg. Óvodánkba látogatott megannyi tehetséges iskolás, akik valamikor maguk is „Ligetisek” voltak. Végezetül december 18.-án megtartottuk hagyományos Fenyőünnepélyünket, ahol minden csoport kedves műsorral lepte meg a többieket. Majd meglestük a karácsonyfa alatt lévő csomagokat is, hiszen a Boldog Mosolyért Alapítvány jóvoltából megannyi új játékkal gyarapodhattak a csoportok. Ezúton is hálás szívvel köszönjük ezeket! 

Dóda-Ratkai Tünde
óvodapedagógus

13 Okt 2023

Őszi családi délután a Ligeti Óvodában

04:00 - 06:00


Tórkomlósi Ligeti Óvoda

Október közepén egy őszi péntek délutánon az óvodába járó gyermekek családjait meghívtuk egy „Őszi családi délutánra”, a szülői közösség támogatásával. Visszamentünk a múltba, népi tevékenységeket, népi játékokat elevenítetünk fel. Ebben segítségünkre voltak meghívott vendégeink. Lóczi Misi bácsi citerás, Sávolt Zoli bácsi népi iparművész és Csepregi Róbertné nyugdíjas dajka nénink. 
A programot a „Ligeti pacsirták” kis koncertjével nyitottuk meg. Az óvó nénik népdalokat énekeltek, népi ruhában, Lóczi Misi bácsi citera kísérete mellett. A családok kipróbálhatták, hogyan morzsolták régen a kukoricát, csutkával hogyan játszottak az akkori gyerekek. Készíthettek csutkababát, csuhévirágot. Horgászhattak fateknőben, célba dobhattak zokni labdákkal. Diót törhettek, mocsárjárást kipróbálhatták. Sávolt Zoli bácsi megmutatta hogyan készítettek libaterelgetőt a régi időkben. Záró programként a családokkal együtt népi gyermekjátékokat játszottunk. 
Örömünkre szolgált, hogy a családok eljöttek, együtt tölthettük ezt a szép őszi délutánt, remélve, hogy azidőutazásban vendégeink jól érezték magukat.

Malyáné Lestyán Anna
óvodapedagógus
28 Szep 2023

08:00 - 12:00


Mezőhegyesi Ménesbirtok

Szeptember 28-án délelőtt kirándulni indultak a Ligeti ovisok, a Boldog Mosolyért Alapítvány támogatásával. Közel hatvangyermek várta izgatottan, hogy buszra szállhassunk és megérkezzünk a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság 20-as majori Ménesébe. 

Egy közös tízórai után egy körforgásszerű program vette kezdetét. Ennek keretein belül egy időben mindhárom csoport különböző helyszíneken szerezhetett új élményeket, tapasztalatokat. Lovas kocsival körbejártuk a major egészterületét, közben megfigyelhettük az itt tenyésztett lovak fajtáit, azok külső tulajdonságait, napközbeni életmódjukat és sokat énekeltünk is közben. Ezután az istállóba is betekintettünk, ahol a lovak etetéséhez és gondozásához szükséges eszközöket vehették szemügyre a gyerekek. Ezt követően játszottunk egy nagyot a látogatóközpontjátszóterén. 

A kirándulás rendkívül jó hangulatban telt. A szép idő, az esztétikus környezet, a közös élmények és az újonnan szerzett ismeretek mind gazdagították a gyermekeket, egyaránt tekintve értelmi, érzelmi és szociális fejlődésükre is.

Kárász Daniella
óvodapedagógus

26 Máj 2023

04:00 - 06:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

Óvodánkban 2023. május 26-án gyermeknapot tartottunk a családok részvételével. A családi nap a Méhecske csoport zenés műsorával kezdődött. Többféle tevékenységgel készültünk. Volt kincskeresés, foci, mozgás-kotta, kötélhúzás és ügyességi verseny. Aki szeretett volna, színes gyurmából készíthetett figurákat, ajándékot. Nagy örömünkre szolgált, hogy a szülők is aktívan részt vettek a tevékenységekben. Boldogan gyűjtötték a mosolygó fejecskéket gyermekeikkel. Miután kigyűlt az öt kis figura, mindenki vattacukrot kapott. Ez egy felajánlás volt az óvodás gyermekek részére egy családtól. Gyermekeink boldogan vették birtokukba az ugráló várat. Bodrogközi Rita interaktív, zenés előadása zárta a vidám délutánt.


Köszönjük a „Boldog mosolyért alapítványnak a támogatást. Hatalmas köszönet illeti a szülőket, akik időt, fáradságot nem kímélve segítettek, dolgoztak, hogy minél sikeresebb legyen a gyerekek számára ez a délután.


A eseményen készült képek galériája megtekinthető itt: Családi gyermeknap 2023 Album


Paksi Pálné

óvodapedagógus

3 Ápr 2023

A természet és az óvoda is megnyitotta kapuit

08:00 - 06:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

A húsvéti projekthéten igyekeztünk minden évben kicsit újítani, valami mást megmutatni. Így is alakulhatott, hogy az olyan régóta várt játszóháznak is eljöhetett az ideje, hosszú évek után. A projekthét három napból állt össze. Hétfőn egy Nyu-Színházba kalandoztunk el, ahol az óvoda dolgozói a Répamese című mesét adták elő, fergetegesen sikeres előadásban. A keddi nap a hagyományőrzésről szólt, hiszen a kislányok reggeltől készülődtek, serénykedtek, hogy megkínálják a fiúkat egy kis finomsággal; a fiúk pedig, hogy elmondhassák régóta tanulgatott versikéjüket és meglocsolhassák a lánykákat, el ne hervadjanak. Végül elérkezett a szerda, amikor mindenkit a délutáni játszóház tartott lázban, hiszen valóban régen fordult elő, hogy együtt készülhessünk valamilyen ünnepre. A délutánt a Mackó csoportosok tavaszköszöntő műsora nyitotta meg, majd többek között kopogtatót, kis kosarat, pamut csibét készíthettek a családok. A hetet és a projektet egy óriási tojáskereséssel zártuk, ami után mindenki megkapta a megérdemelt csokitojást is.


Dóda-Ratkai Tünde

óvodapedagógus

10 Feb 2023

Farsangi batyubál

08:00 - 12:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

Pénteken megrendeztük a jelmezbált. Minden kisgyermek a felnőttekkel együttmaskarába öltözött. A csoportok kis műsorral kedveskedtek egymásnak. A műsor után, terített asztal várta a gyerekeket, ki bontották a kis batyut, amit anya készített, és zene mellett csemegéztek.

Ezt követően táncra perdült a sok apró maskarás, és délig ropta a táncot.

A farsang arról szól, hogy átváltozzunk, mások legyünk, mint egyébként. Nagy kihívás, hogy kinek a bőrébe bújunk, szuperhőssé, vagy mesefigurává változzunk leginkább. És ha felhúztuk az álarcot, olyanokká válunk és olyanokat csinálunk, amit máskor nem merünk. Felszabadulunk, hangosabbak vagyunk, táncolunk, énekelünk és elfeledkezünk a szomorúságról. Ez most is így történt, és egy vidám délelőttöt varázsoltunk a gyerekeknek.  

 

                                                                                                  Nagy- György Irma 

                                                                                                   óvodapedagógus

9 Feb 2023

Kiszebáb elégetése

10:00 - 11:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

A farsang, óvodánk egyik olyan ünnepe, amelyet a néphagyomány ápolása szellemében rendezünk. Megismertetjük a gyerekekkel a farsangi népszokásokat, vidám játékokat, és az életkori játosságaikat figyelembe véve, rigmusokat, verseket, mondókákat tanulunk. Az óvodát feldíszítjük, érzelmileg ráhangolódunk az ünnepre. Az idén február 9- én került megrendezésre a kiszebáb égetés. A gyerekek nagy lelkesedéssel készültek. Újságot hoztak és minden gyermek, gondos odafigyeléssel készítette a bábot. A népi hiedelem szerint, belegyűrték a rosszaságot, betegséget, és utána nagy csörömpölés, dobszó, és rigmusok kiabálása mellett tűzre dobták. 

Készült egy nagy szalmabáb is, amelyet körbe vittünk, megkerültük a tömb házakat, hatalmas csörömpölés és hangos kiabálással.

„Jer, jer, kikelet, seprűzd ki a hideget, dideregtünk eleget”                 

Reméljük, hogy nagyon megijedt a hidegés már nem sokat várat minket a tavasz.


Nagy-György Irma

Óvodapedagógus

25 Nov 2022

09:00 - 10:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

Ez évben is meglepetés ajándékokkal kedveskedett a Tótkomlósi Ligeti Óvoda a gyermekeinek Advent idején, mind a négy gyertyagyújtás alkalmával.

Az első kis láng fellobbanására november 25-én, pénteken került sor, s közel egy órás adventi műsor keretein belül együtt énekeltek a csöppségek, az óvónők Molnár Tamással, a Zeneovi lemezsorozat megalkotójával, a Sógorok együttes tagjával, aki minden gyermeknek díszes karácsonyi csengettyűt is hozott.

December másodikán, a második gyertyagyújtás után egy kedves kis ovi mozi varázsolta el a gyermekeket, egy igazi karácsonyi mesefilm idézte fel a várakozás örömét és izgatottságát.

December 6-án óvodánkba is megérkezett a Mikulás, akit minden apróság nagy örömmel fogadott. A Mikulás, ahogy minden évben, idén is tele zsákkal érkezett, hogy a kedves gyermeki énekszóra mindenkinek csomagocskát adhasson jutalmul.

December 9-ei pénteken már a harmadik, rózsaszín gyertyán is felgyulladt a kis láng, s ezúttal az óvó nénik tánca derítette jókedvre a gyermekeket, akik végig tapsolva, mosolyogva hálálták meg a lelkes készülődés eredményét.

December 16-án felgyulladt végre a negyedik gyertya is az adventi koszorún, s a Tótkomlósi Alapfokú Művészeti Iskola növendékei adtak hangversenyt az óvodás gyermekeknek, s tartottak színes hangszerbemutatót.

Az utolsó héten még a csoportok külön is megünnepelték a karácsony közeledtét, hogy az aprótalpúak valódi várakozással teli lelkülettel térjenek haza a családi melegbe, hol együtt ünnepelhették a karácsonyt.

Szurmák Dominika
óvodapedagógus

6 Okt 2022

Orosházán jártunk

08:00 - 01:00


Orosháza

„Végre kimozdulhattunk az óvodából”

A Ligeti óvoda számára nagy öröm volt, hogy „végre kimozdulhattunk az óvodából”. 2022. október 6-án Orosházára kirándultunk, a Boldog Mosolyért Alapítvány támogatásával. Nagy várakozással ültünk fel a vonatra. A vasútállomástól 20 perces séta után megérkeztünk a városközpontba, ahol megtízóraiztunk, majd a csarnokbanmegnéztük a piacon a zöldség, gyümölcs választékot. Dottóvonat körbevezetett a városon. Vidám hangulatban, énekléssel néztünk körül egészen Gyopárosfürdőig.  A kirándulás játékkal végződött. A Máltai játszótéren kipróbálhattunk a mászókákat, hintákat és fociztunk.

A közös program nagyon jó közösséggé kovácsolhat minket, hiszen kicsik és nagyok egyaránt meghatározó élményekkel térhetnek vissza.

A kirándulás mindannyiunk tetszését elnyerte, ragyogó napsütésben utaztunk vissza az óvodába, bízva abban, hogy sokáig fogják a gyerekeink felidézni a megélt pillanatokat.

Malyáné Lestyán Anna
óvodapedagógus

27 Máj 2022

08:00 - 12:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

A Ligeti óvodások gyereknapi programját a Boldog Mosolyért Alapítvány támogatásával rendeztük meg. Pénteken 9. órakor zenés tornával nyitottuk meg programunkat. Hat helyszínt rendeztünk be a gyerekeknek. Az első helyszínen lengő teke fogadta a gyerekeket, ahol fejre húzott harisnyával kellet a tekebábokat leütni. A második helyszínen lufi tenisz, kifeszített zsinóron, felfújt lufikat kellett egyikoldalról a másikra át ütni. A harmadik helyszínen csengős célba dobás, úgy kellett a babzsákot átdobni a karikán, hogy a csengő megszólaljon. A negyedik helyszínenlabdamedence, itt apró plüssöket kellett megtalálni. Az ötödik helyszín a lufi vadászat,két csapat egymással szemben áll. A feladat a csapat háta mögé juttatni a lufit ütéssel, vagy dobással, úgy, hogy ne essen le a földre. A programunkat színesítette, Légvár, amelyet a gyerekek egész délelőtt birtokolhattak. Ezen kívül többféle ízesítésű vattacukorral kedveskedtünk, és minden gyermek haza vihetett egy lufiból formázott állatot, kardot, virágot vagy figurát. Volt választási lehetőség, de ezek a figurák voltak a kedvencek. A programot közös mesenézéssel zártuk. Itt szeretném, megköszöni a tűzoltó Laci bácsinak, hogy minden gyermeket megörvendeztetett, ránk szánta a délelőttjét és nagy türelemmel hajtogatta a lufikat, teljesítette a gyerekek kívánságait. Köszönöm az Alapítvány vezetőjének támogatását, fényképek készítését. A közös munkával sikerült a gyermekeknek egy felejthetetlen boldog délelőttöt varázsolni.

2 Máj 2022

07:00 - 05:00


Tótkomlósi Ligeti ÓvodaBeiratkozás várható dátuma:

2022. május 2. (Hétfő)    -  07:00 - 17:00

2022. május 3. (Kedd)     -  07:00 - 17:00

2022. május 4. (Szerda)  -  07:00 - 17:00

12 Ápr 2022

A Ligeti óvodában felelevenítettük a húsvéti néphagyományokat

10:00 - 12:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda


Sok óvodásunk a járvány miatt még egyszer sem tapasztalhatta meg a Húsvét örömét, és sokuknak nem igazán volt alakalmuk megismerni népszokásainkat sem. Most végre volt lehetőségünk arra, hogy együtt ünnepeljünk. Éppen ezért igyekeztük igazán emlékezetessé és élmény dússá varázsolni a gyerekek számára az óvodai húsvétváró napokat.

A gyermekek megismerhették és kipróbálhatták a tojásfestés néphagyományát, a főtt és kifújt tojásokat különböző színekkel és mintákkal díszítették. Az alkotás hatalmas élmény volt számukra.

A tavaszi szünetet megelőző héten Húsvéti játszó délelőtt keretében képzeletbeli utazást tettünk „Nyúlországba”, Nyúlkirály udvarába, ahol vidám hangulatú ügyességi feladatokkal tarkított sorversenyeket rendeztünk. Színes tojástartóból felépült a nyúlkirály trónja. A csapatok papírtojásokkal díszítették ki a tojásfákat. A kifestett színes tojásokat kanálban egyensúlyozva ügyesen vitték óvodásaink a szépen kizöldült fű tálba. A közösen elkészített és feldíszített udvaron megkóstolták a gyerekek a csibe, nyuszi és tojás formájú linzereket, majd elfogyasztották a kalácsból készített húsvét bárányt is.

Kis pihenő után kinyitott az állatsimogató. Az óvodásaink érdeklődve figyelték a Húsvét jelkép állatait, mert mindig nagy öröm és maradandó élmény a gyerekeknek az állatokkal való találkozás.

Ezt követte, az egyik legizgalmasabb húsvéti hagyomány, a tojáskeresés. Az ezért járó csoki tojás jutalomnak mindenki nagyon örült. A délelőtt, az alvás előtti közös mesével zárult, amikor megtudhattuk Tapsika történetéből, hogy a „Nyuszi várban”, milyen nagy munka és készülődés előzi meg az ünnepet.

A projekt második napján úgy, mint Húsvét másnapján, a locsolkodás néphagyományát elevenítettük fel. A fiúk régi szokás szerint meglocsolták a lányokat, majd minden csoport a szépen kidíszített asztaloknál közösen fogyasztotta el a húsvéti szendvicseket.

A néphagyományok mellet a Húsvét a tavasz köszöntésével is összefonódik, így programunkat az udvaron folyattuk, ahol citeraszóra és a Ligeti Pacsirták énekére táncoltak a gyerekek. Így köszöntöttük a várva várt kikeletet.

Valóban látszott, hogy sokan először találkoztak a népi hagyományok élményével, ahogyan az is látszódott, mennyire élvezték a hagyományőrző programokat. Őszintén reméljük, hogy a gyerekek magukkal viszik és megőrzik ezeket a szép emlékeket, és talán majd otthon is ápolják a hagyományokat, majd egyszer ők is továbbadják azokat a következő generációknak.

                                                                                                

10 Feb 2022

08:00 - 11:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

Óvodánkban 2022. február 10.-én kezdődött a Télbúcsúztatás. A gyermekek és az óvó nénik kiszebábut készítettek, amelybe képletesen behelyezték a rosszaságot, betegséget, szomorúságot és mindenféle gondot. Először mindenki a saját kiszebábját dobta a tűzre, majd a nagy kisze következett. Hangos verseléssel, kiabálással, kolompolással, zeneszóval próbáltuk elűzni a telet.

Másnap, február 11.-én tartottuk az óvodai farsangi bált. Mindenki színes maskarába, jelmezbe öltözött. A Méhecske, Mackó és Mókus csoport kis műsorral készült, amit a szülők a zárt csoportokban nézhettek meg. A bál elmaradhatatlan része volt a táncos mulatság és a szülők által felkínált finomságok elfogyasztása.

20 Dec 2021

09:00 - 10:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

A Tótkomlósi Ligeti Óvodában 2021. 12. 20.-án délelőtt sor került a hagyományos fenyőünnepélyre is, melyet a csoportok családias környezetben,  saját csoportszobáikban, műsorral ünnepeltek. Feldíszített karácsonyfák alá ajándékok is kerültek, melyeket együtt, örömmel bontottak ki a gyermekek.

6 Dec 2021

09:00 - 10:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

Hosszas várakozás után december 6.-án a Ligeti Óvodába is megérkezett a Mikulás, aki egyenként, csoportszobájában látogatta meg a három csoportot. A gyermekek izgatottan készülődtek érkezésére; versekkel, dalokkal köszöntötték őt.

Később Tótkomlós város polgármesteri hivatalától is érkezett meglepetés a gyermekeknek, amit ezúton is hálás szívvel köszönünk.

19 Feb 2021

09:00 - 11:00


Tótkomlósi Ligeti Óvoda

Különösen várt esemény a gyermekek életében a farsangi időszak, melynek kezdete vízkereszttől hamvazószerdáig tart. A farsang a mókázásnak, a vidámságnak, a táncos mulatozásnak is helyt adó népszokás. Óvodánkban 2021. február 18-án kiszebábot égettünk az óvoda udvarán. Ezt követően február 19-én, nem a megszokott módon került megrendezésre a farsang. A gyermekek és a felnőttek is jelmezekbe öltözve külön csoportonként adták elő műsorukat. A vírushelyzet miatt minden csoport külön a termében mulatozott, és fogyasztotta a kedves Szülők által csoportonként behozott fánkokat, süteményeket és szörpöket. Melyeket ezúton is köszönünk szépen.